Jesienny przysmak - przepis na zupę krem z batata i kwaśnego jabłka z imbirem.
Dzisiaj dziele się z wami z przepisem na zupę krem z batatów i jabłka w dwóch wersjach, na thermomixa i jak tradycyjnym :)

Składniki:
- 600g (1 duży) batat
- 200g (1 średnie) kwaśne jabłko
- 4g (2 ząbki) czosnku
- 3g (1 cm) korzenia imbiru
- 20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
- 750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
- opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
- opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry
1.Sposób przygotowania(Thermomix)
Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całosć zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.
2.Sposób przygotowania(Tradycyjnie)
Posiekać czosnek, imbir i cebulę. Wrzucić do garnka i podsmażyć. Dodać jabłko pokrojone (Nie musi być dokładnie pokrojone, gdyż będziemy je miksować). Zalać wodą i dodać kostką rosołową z dobrym składem)gotować przez około 45 minut, aż batat i jabłko staną się miękkie. Zmiksować wszytsko za pomocą ręcznego blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać trochę przegotowanej wody, jeśli jest za gęste. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.
Dodaj swój komentarz