Krystian Ściechowski

Alergeny w gastronomii

ALERGENY W GASTRONOMII
 

 

Oferuję przygotowanie profesjonalnych wykazów alergenów w produktach i daniach oferowanych w Państwa lokalach oraz stałą aktualizację przygotowanych dokumentów zgodnie z podpisaną umową.

Z dniem 13 grudnia 2014 r. w życie weszło nowe Rozporządzenie UE (EU FIC), dotyczące podawania konsumentom informacji na temat żywności. Rozporządzenie to niesie za sobą wielką odpowiedzialność dla restauratorów, ale też ogromne korzyści dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, celiakię oraz nietolerancję laktozy. Z łatwością można stwierdzić, które pokarmy zawierają poszczególne alergeny.

Od dnia 13 grudnia 2014 r. informacje na temat obecności 14-stu określonych w Rozporządzeniu alergenów podawać należy również w przypadku żywności sprzedawanej luzem.

14 alergenów wymagających uwzględnienia na liście składników:

  • Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  • Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  • Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).
  • Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia),
    orzechy nerkowca (Anacardium occidentale) , orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa),
    orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
    oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  • Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  • Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  • Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu
    na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
    lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  • Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z Rozporządzeniem UE Nr 1169/2011, wszelkie produkty spożywcze, w tym również te sprzedawane luzem, muszą posiadać oznakowanie dotyczące alergenów. W wielu przypadkach są to produkty spożywcze wytwarzane ręcznie: torty z kremem, ciasta oraz chleb w sklepie cukierniczym czy w piekarni, wędlina lub sałatka ziemniaczana nabywana u rzeźnika, bądź też pizza kupowana w budce na dworcu. Informacje na temat alergenów muszą być podawane również w przypadku żywności serwowanej w ramach realizacji usług publicznych, np. w szpitalach, klinikach, domach opieki, szkołach, przedszkolach, żłobkach, stołówkach oraz jadłodajniach zakładowych. Zarówno restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, jak i też firmy cateringowe - czyli innymi słowy cały przemysł gastronomiczny - zobowiązane są do podawania informacji na temat  obecnych w żywności alergenów. Z powyższego obowiązku zwolnione są  wyłącznie osoby prywatne - na przykład w przypadku organizacji imprez o charakterze charytatywnym.

 

POKAŻ