Przepis na skyr z ziarenkami granatu :)
Składniki na 2 porcje:
1 skyr naturalny  - moim przypadku był to skyr z bierdonki, kubek 330 g
1 granat - duży, mój ważył około 365 gramów i po opuknięciu ziarenek miałem ich około 200-205 gram :)

Są dwie szkoły wydobywania ziarenek granatu :)
1 . Najpierw umyjmy granatu pod bieżącą woda :), Żeby wydobyć nasiona granatu z łupiny, należy przeciąć granatu na pół i nad miseczką, dużą łyżką lekko opukiwać łupinę. Jeśli nadal nie wypadają ziarenka, to można lekko zgnieść ręką, ale nie za mocno :) i tak powtarzamy czynność do skutku :)

2. Żeby wydobyć nasiona granatu z łupiny, należy odciąć jego wierzchnią część (koronę), a następnie pokroić owoc na ćwiartki i włożyć do miski z wodą. Po ok. dziesięciu minutach moczenia w naczyniu z wodą rozdzielamy granat na części, aż zauważymy, że nasiona opadają na dno, a łupina wypływa na powierzchnię. Łupiny wyrzucamy, a nasiona odcedzamy na sitku i pozostawiamy do osuszenia (możemy je też osuszyć na ręczniku papierowym).

3. Następnie wydobyte ziarenka granatu mieszamy z skyrem. Jeśli chcemy podzielić nasz deser, to proponowałbym jego rozłożenie do małych pucharków. Jeśli komuś brakuje nuty czekolady, to polecam leciutko oprószyć deser kakaem :)

Jeśli chodzi o jego wartości odżywcze, takiego białkowego i słodkiego co nieco to wygląda to tak :)

Wartości odżywcze:
Jogurt Skyr ziarenkami granatu bez kakao - 1 porcja ok 265 g.
?Energia: 192 kcal
?Białko: 11,6 g
?Tłuszcz: 1,2 g
?Węglowodany: 25 g
?Błonnik: 4 g