Suszone plastry jabłka z grzejnika - przepis
Wszyscy wiemy o tym, że jabłka są zdrowe i smaczne. Poprawiają przemianę materii, chronią przed zawałem i zaparciami.
A teraz sezon jesienno-zimowy to najlepszy czas na delektowanie się pysznymi, świeżymi jabłkami.
Lubię je a od kilku dni stawiam na alternatywę świeżych jabłek. U mnie są to suszone plastry jabłek
Można je przygotować w bardzo prosty sposób susząc je na grzejniku. Do suszenia wybierajcie słodkie i miękkie odmiany jabłek.
Przepis:
Składniki:
1 Jabłko
Arkusz papieru do pracy pieczenia
Wykonanie:
Jabłko umyć, osusyszyć i obrać ze skórki. Wykroić gniazda nasienne i jabłko pokroić w kilkumilimetrowe plastry. Krążki jabłka ułożyć na czystym arkuszu do pieczenia i przełożyć na grzejnik. Pozostawić na 1 - 2 dni do wyschnięcia. Zazwyczaj już po kilkunastu godzinach plastry jabka są wysuszone. Suszone jabłka przechowywać w suchym miejscu np. w szczelnym pojemniku
Smacznego! :)
Należy niestety pamiętać iż suszone jabłka cechują się dużą kalorycznością w 100 g wysuszonego produktu.
?Energia: 258kcal
?Białko: 2,1 g
?Tłuszcz: 2,1 g
?Węglowodany: 62,3 g
?Błonnik: 10 g
P.S Warto pamiętać o tym, że jabłko lubią wchłaniać inne zapachy, więc nie polecam ich suszyć gdzie na co dzień pali się papierosy.
Dodaj swój komentarz