Składniki:
Miód - 30 g 
Orzechy włoskie - 50 g 
Sezam nasiona - 300 g(2 szklanki) 
Żurawina suszona - 30 g 

Przepis:
Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy, aż zrobi się leciutko złoty, nie dłużej, by nie zrobił się gorzki.
Następnie patelnię z sezamem zdejmujemy z ognia i od razu sezam przesypujemy do innego naczynia np. miski.
Potem, przy pomocy blendera sezam mielimy na gęstą pastę. Do tak zmielonej pasty dodajemy miód, namoczoną wcześniej pokrojoną suszoną żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki w misce mieszamy razem. Przygotowana masa chałwy, powinna mieć konsystencję gęstej plasteliny.
Następnie już wymieszaną masę, przekładamy do pojemnika. W moim przypadku to będzie foremka aluminiowa, wyłożona folią spożywczą.
Jeśli nie macie takiej foremki, to możecie włożyć przygotowaną pastę do plastikowego pojemnika lub uformować wałek i zawinąć go w folię spożywczą.
Potem wstawcie chałwę do lodówki, aby zgęstniała. Tip-Konsystencja domowej chałwy może być bardziej zwarta, jeśli przed podaniem ją włożymy na godzinę do zamrażarki.

Smacznego!