Z roku na roku i z mijającym wiekiem zmieniają się postawy konsumenckie, podejście do żywienia oraz ocena jakości żywności. Etykiety produktów spożywczych zawierają bardzo dużo cennych informacji. Zanim produkt wyląduje w koszyku, warto sprawdzić, czy przypadkiem nie zawiera zbyt dużo soli, cukru czy tłuszczu, bądź dodatkowych substancji. Podczas prowadzonej przeze mnie prelekcji, seniorzy dowiedzieli się, jakie mogą występować, a jakie jednocześnie mogą być dodawane substancje wpływające na cały ogół i kształt kupowanych przez nich produktów, półproduktów i wyrobów gotowych.

Uczestnicy prelekcji dowiedzieli się, na co zwracać uwagę, czytając etykiety na produktach i czy wszystkie tzw. e-składniki są złe. Podczas prelekcji opowiedziałem e o niewskazanych dodatkach do żywności i doradziłem seniorom jak prawidłowo wybierać produkty w sklepie w oparciu o czytanie etykiet produktów. :)

Seniorzy brali czynny udziału w prelekcji. Seniorzy chętnie zadawali pytania oraz dzielili się swoimi doświadczeniami związanymi z czytaniem etykiet pod czas zakupów.