Składniki:

  • 600g (1 duży) batat
  • 200g (1 średnie) kwaśne jabłko
  • 4g (2 ząbki) czosnku
  • 3g (1 cm) korzenia imbiru
  • 20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
  • 750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
  • opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego 
  • opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry

1.Sposób przygotowania(Thermomix)
Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całosć zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką. 

2.Sposób przygotowania(Tradycyjnie)
Posiekać czosnek, imbir i cebulę. Wrzucić do garnka i podsmażyć. Dodać jabłko pokrojone (Nie musi być dokładnie pokrojone, gdyż będziemy je miksować). Zalać wodą i dodać kostką rosołową z dobrym składem)gotować przez około 45 minut, aż batat i jabłko staną się miękkie. Zmiksować wszytsko za pomocą ręcznego blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać trochę przegotowanej wody, jeśli jest za gęste. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.