Składniki:

  1. buraki (3 duże sztuki)
  2. woda (1,5 litra)
  3. sól (1,5 łyżki)
  4. pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)
  5. liście laurowe (9 sztuk)
  6. ziele angielskie (6 sztuk)
  7. czosnek (9 ząbków)
  8. koper (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych.
Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki. Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. 
Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.
Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).
Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać.
Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.
Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody.
Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami