16 gru 2021
Kolejny świąteczny przepis - Barszcz czerwony :)
Tradycyjny, intensywny i esencjonalny. Taki powinien być barszcz czerwony wigilijny na prawdziwym, domowym zakwasie buraczanym. Zapraszam po sprawdzony, świąteczny przepis
Składniki:
- Buraki kiszone z zakwasem(wcześniej zrobiony przepis kliknij po przepis tutaj)
- Bulion warzywny - 1,5 litra
- Czosnek - 2 ząbki
- Suszone grzyby - klika sztuk
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Ziele angielskie do smaku
- Majeranek do smaku
Przygotowanie:
Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.
Dodaj swój komentarz