Składniki:

  • Daktyle suszone      50 g (10 sztuk)
  • Mąka kokosowa      12 g (2 łyżeczki)
  • Nasiona chia      15 g (3 łyżeczki)
  • Olej kokosowy      5 g (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawa do piernika bez cukru  2 g (pół łyżeczki)
  • Wiórki kokosowe      24 g (4 łyżki)

Sposób przygotowania:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.  Wiórki  wrzucić  na  rozgrzaną  patelnię  (część  zostawić  do  obtoczenia  trufli)  i  cały  czas  mieszając  prażyć,  aż  się  zrumienią  (uwaga,  łatwo  je  przypalić). Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz pozostałe składniki. Następnie miksować aż do otrzymania gładkiej masy. Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki aż stwardnieją (około godziny).