28 marz 2021
Sernik na zimno z truskawkami
Przepis na pyszny sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
- Twaróg sernikowy- 1000 g opakowanie
- Biszkopty- 120 g 1 mała paczka
- Truskawki świeże/mrożone- 500 g porcja
- Galaretka truskawkowa- 75 g 1 opakowanie
- Żelatyna- 16 g 2 łyżki
- Mleko- 110 g 1/2 szklanki
- Śmietanka 30%- 150 g 15 łyżek
- Ksylitol/erytrol- 150 g 3/4 szklanki
- Aromat waniliowy- 1 g kilka kropel
Sposób przygotowania:
- Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić.
- Biszkoptami wyłożyć tortownicę.
- Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę.
- Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać.
- Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników.
- Dodać pokrojone truskawki(kilka sztuk zostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy.
- Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.
Dodaj swój komentarz