Składniki:

  • Twaróg sernikowy- 1000 g opakowanie
  • Biszkopty- 120 g 1 mała paczka
  • Truskawki świeże/mrożone- 500 g porcja
  • Galaretka truskawkowa- 75 g 1 opakowanie
  • Żelatyna- 16 g 2 łyżki
  • Mleko- 110 g 1/2 szklanki
  • Śmietanka 30%- 150 g 15 łyżek
  • Ksylitol/erytrol- 150 g 3/4 szklanki
  • Aromat waniliowy- 1 g kilka kropel


Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić.
  2. Biszkoptami wyłożyć tortownicę.
  3. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę.
  4. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać.
  5. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników.
  6. Dodać pokrojone truskawki(kilka sztuk zostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy.
  7. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.