29 marz 2021
Rolada szpinakowa z łososiem
Przepis na roladę szpinakową z łososiem
Składniki:
- Szpinak mrożony- 350 g porcja
- Jaja- 195 g 3 duże sztuki
- Gałka muszkatołowa- 1,5 g 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny- 3 g 1 łyżeczka
- Czosnek- 8 g 2 ząbki
- Łosoś wędzony- 200 g 2 opakowania
- Kremowy serek chrzanowy- 250 g 1 opakowanie
- Koper- 16 g 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
- Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok.20 min.
- Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
- Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia.
- Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.
Dodaj swój komentarz