Składniki:

  • Szpinak mrożony- 350 g porcja
  • Jaja- 195 g 3 duże sztuki
  • Gałka muszkatołowa- 1,5 g 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny- 3 g 1 łyżeczka
  • Czosnek- 8 g 2 ząbki
  • Łosoś wędzony- 200 g 2 opakowania
  • Kremowy serek chrzanowy- 250 g 1 opakowanie
  • Koper- 16 g 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak.
  3. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową.
  4. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  5. (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok.20 min.
  6. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
  7. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia.
  8. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.