Składniki:

  • Płatki owsiane zmielone- 2 szklanki 220g
  • Jaja- 2 sztuki 100g 
  • Olej rzepakowy- 10 łyżek 100 g 
  • Kakao- 3 łyżki 30 g 
  • Ksylitol/erytrol- 1 łyżka 10 g
  • Mleko-  1/2 szklanki 110 g 
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka 5g
  • Soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki 2g 

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. W misce zmiksuj jajka na puszystą masę, dodaj do nich ksylitol/erytrol i dalej miksuj.
  3. Dodawaj powoli olej oraz mleko ciągle miksując, a następnie dodaj mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Miksuj tak długo, aż powstania jednolita gładka masa.
  4. Nakładaj ciasto do foremek na muffiny i piecz w piekarniku około 15 min.