30 marz 2021
Wielkanocna galaretka z kurczakiem
Wielkanocny przepis na galaretke z kurczakiem
Składniki:
- Jaja- 50 g - 1 sztuka
- Filet z kurczaka- 100 g - porcja
- Groszek zielony konserwowy- 15 g - 1 łyżka
- Liść laurowy- 1 g - 1 sztuka
- Marchew- 50 g - 1 sztuka
- Seler korzeniowy- 30 g - kawałek
- Ziele angielskie- 1 g - ziarenko
- Żelatyna- 10 g - 1 pełna łyżeczka
- Sok z cytryny- 6 g - łyżka
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować.
- Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka.
- Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić.
- Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę.
- Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić.
- Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia.
- Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.
Dodaj swój komentarz