Składniki: 

  • Jaja- 50 g - 1 sztuka
  • Filet z kurczaka- 100 g - porcja
  • Groszek zielony konserwowy- 15 g - 1 łyżka
  • Liść laurowy- 1 g - 1 sztuka
  • Marchew- 50 g - 1 sztuka
  • Seler korzeniowy- 30 g - kawałek
  • Ziele angielskie- 1 g - ziarenko
  • Żelatyna- 10 g - 1 pełna łyżeczka
  • Sok z cytryny- 6 g - łyżka


Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować.
  2. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka.
  3. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić.
  4. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę.
  5. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić.
  6. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia.
  7. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.