31 marz 2021
Wielkanocny bigos z cukinii z kurczakiem i pieczywem
Przepis na wielkanocny bigos z cukinii z kurczakiem i pieczywem
Składniki:
- Cukinia- 1/2 sztuki - 300 g
- Cebula- 1/2 sztuki- 25 g
- Filet z kurczaka- 1 porcja- 100 g
- Oliwa z oliwek- 1 łyżka- 10 g
- Przecier pomidorowy- 1 łyżka- 15 g
- Chleb razowy- 1 kromka - 30 g
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso z cebulą.
- Cukinię pokroić w plasterki a następnie w paski. Do garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka.
- Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z pieczywem.
Dodaj swój komentarz