Składniki:

  • Czosnek- 1 ząbek 4 g
  • Drożdże- 0.20 g 
  • Mąka żytnia- 6 łyżek 72 g
  • Olej rzepakowy- 1 łyżka 10 g 
  • Oliwki w puszce- 5 sztuk 15 g 
  • Przecier pomidorowy- 3 łyżeczki 21 g 
  • Przyprawa bazylia- 1 g 
  • Przyprawa kurkuma- 1 g 
  • Rukola- 1 garść 20 g 
  • Ser mozzarella półtłusty- 20 g
  • Sól- 1 szczypta 0,25 g
  • Szynka z indyka- 2 plastry 20 g
  • Woda- pół szklanki 110 g 

Przepis:

  1. Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut.
  3. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem.
  4. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami.
  5. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą. Gotowe