Dlaczego warto zadbać o odpowiednie spożycie witaminy C ze swojej diety oraz ew. suplementacji, ponieważ:

  • niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
  • występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witaminy C,
  • objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
  • możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
  • profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.


Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:

  • acerola,
  • owoce dzikiej róży,
  • kiwi,
  • cytrusy,
  • owoce jagodowe,
  • papaja,
  • ananas,
  • brokuły,
  • papryka,
  • szpinak,
  • dynia.


Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211