Spód:
Składniki:

  • Otręby owsiane (nie mielone) 60g 6 łyżek
  • Proszek do pieczenia 4g 1 łyżeczka
  • Żółtko jaja 90g 3 sztuki
  • Stewia lub inny słodzik w proszku 10g 1 łyżka
  • Mleko 1,5% tłuszczu 40g 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomierniewyłożyć powstałą masę.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.

Masa jogurtowa:
Składniki:

  • Jogurt naturalny 2% 800g 2 duże kubki
  • Białko jaja 120g 4 sztuki
  • Stewia 100g 1/2 szklanki
  • Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g 2 paczki
  • Olejek cytrynowy 1g kilka kropli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie.
  3. Wszystko razemzmiksować, do połączenia składników.
  4. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach.
  5. Masę serowąprzelać na podpieczone ciasto.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut.
  7. Po upieczeniu sernika, zostawić go doostygnięcia w piekarniku.
  8. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.