05 maj 2021
Jogurtowy serniczek
Przepis na jogurtowy serniczek
Spód:
Składniki:
- Otręby owsiane (nie mielone) 60g 6 łyżek
- Proszek do pieczenia 4g 1 łyżeczka
- Żółtko jaja 90g 3 sztuki
- Stewia lub inny słodzik w proszku 10g 1 łyżka
- Mleko 1,5% tłuszczu 40g 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomierniewyłożyć powstałą masę.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.
Masa jogurtowa:
Składniki:
- Jogurt naturalny 2% 800g 2 duże kubki
- Białko jaja 120g 4 sztuki
- Stewia 100g 1/2 szklanki
- Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g 2 paczki
- Olejek cytrynowy 1g kilka kropli
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie.
- Wszystko razemzmiksować, do połączenia składników.
- Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach.
- Masę serowąprzelać na podpieczone ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut.
- Po upieczeniu sernika, zostawić go doostygnięcia w piekarniku.
- Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Dodaj swój komentarz