Składniki:

  • jaja 200 g- 4 sztuki
  •  szczypiorek 3 g, 3 łyżeczki,
  • migdały płatki - 10 g, 2 łyżeczki,
  • groszek zielony konserwowy - 110 g, 1/2 puszki,
  • rzodkiewka 100 g, pęczek
  • sałata rzymska 40 g, 8 liści,
  • marchew - 100 g, 2 sztuki,
  • jogurt naturalny - 300 g - 2 kubki,
  • pieprz czarny mielony - 2 g, szczypta,
  •  sól - 2 g, szczypta
  • sok z cytryny - 10 g, łyżka.


Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ósemki, liście sałaty porwać na kawałki.
  2. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki,
  3. Jogurt wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.
  4. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, położyć jajka i polać sosem.
  5. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.