Składniki:

  • 700ml mleka
  • 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
  • 100g erytrolu
  • 40g (2 sztuki) żółtka jaja  
  • 12g (1.5 łyżki) żelatyny
  • 300g truskawek
  • 80g biszkoptów bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy.
  2. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami.
  3. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu.
  4. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając.
  5. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać.
  6. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki.
  7. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 


Smacznego :)