Odpowiednie żywienie w treningu nordic walking
Nordic walking staje się coraz bardziej popularną lubianą formą aktywności fizycznej przez Polaków. Nie dziwi już nas widok ludzi spacerujących z kijkami po miejskich chodnikach, parkach czy leśnych trasach. Fanatycy tej aktywności sami deklarują, że nordic walking jest przeznaczony dla każdego. Niewiele kosztuje i nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Jak przy każdej aktywności, dobrze jednak jest odpowiednio się odżywiać.
Nordic walking można uprawiać niezależnie od pory roku, więc może być świetną propozycją dla tych, którzy nie tylko pragną odrobinę się poruszać, ale i przy okazji chcieliby zadbać o swoje zdrowie. Aby tak się stało, muszą jednak pamiętać, że niezbędne jest przy tym zdrowe odżywianie.
Dieta dla miłośników nordic walking nie musi być przesadnie surowa, ale nie może w niej zabraknąć odpowiednich składników odżywczych. Wszystko powinno być też robione z głową
Na co zwrócić uwagę?
Koniecznie włącz do swojej codziennej diety produkty zawierające błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu. Zmniejsz ilość produktów z mąki pszennej, białego ryżu i mąki ziemniaczanej, ponieważ na skutek przemysłowej obróbki zawierają one czystą skrobię bez wartościowego błonnika. Postaw także na świeże warzywa i owoce, które prawdziwymi katalizatorami energii.Dobrą opcją dla świeżych warzyw i owoców w sezonie jesienno-zimowym będą mrożonki, gdyż są przetwarzane tuż po zbiorach. Składniki odżywcze i witaminy w mrożonkach zostają wtedy w pełni zachowane.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na produkty mleczne, które z racji bogatych właściwości odżywczych wykazują cenne dla organizmu właściwości. Produkty mleczne pomagają w rozwoju silnych mięśni i zmniejszają ryzyko pęknięć czy nawet złamań kości.
A co z tłuszczami? Unikać ich?
Nie bój się tłuszczy! Włączaj tłuszcze do swojej diety z dużą zawartością kwasów omega 3, ponieważ nasz organizm nie może ich sam wytworzyć. Dobrymi źródłami tłuszczów, bogatych w kwasy omega 3 są ryby, takie jak sardynki, makrele, sardele i łosoś, orzechy włoskie, siemię lniane, jaja oraz olej rzepakowy.Tłuszcze zapobiegają powstawaniu urazów stawów, ale także wpływają korzystnie na pracę mózgu i układu nerwowego. Są także niezbędne do budowania zdrowej skóry, włosów, zębów i kości, a także dla dobrego wzroku.
Czego warto unikać w diecie?
Unikaj gotowych potraw oraz konserw, gdyż najczęściej zawierają dużo soli, są za tłuste, a na dodatek pełne konserwantów. Zrezygnuj słodkich przekąsek i słodzonych napoi.
Kiedy jeść? Przed treningiem czy po treningu?
Unikaj jedzenia posiłku na dwie godziny przed treningiem. Twój organizm potrzebuje czasu na strawienie posiłku. Dlatego w trakcie treningu możemy odczuwać dyskomfort żołądka.
Jeśli twoje treningi odbywają się wczesnym rankiem i nie masz czasu na zjedzenie posiłku, to po skończonym treningu zjedz trochę węglowodanów złożonych i białka. Postaw na baton zbożowy humus, jogurt z owocami i garścią orzechów bądź wypij koktajl z kilkoma zmielonymi migdałami. To da Ci energię, a także wesprze twoje mięśnie w regeneracji.
Co pić i kiedy pić?
Przewrotnie cytując klasyka „Lepiej zapobiegać niż …” W tym przypadku, zanim poczujesz pragnienie, zacznij pić wodę podczas treningu. Dlaczego? Marsze będą trudniejsze, jeśli będziesz odwodniony, a nawet 2% odwodnienia prowadzi do osłabienia naszej koncentracji. Podczas treningu pij więc często wodę i w małych porcjach.
Co pomaga w regeneracji po takim treningu?
Warto tutaj zwrócić na jeden składnik, jakim jest Magnez. Jest ważnym składnikiem dla produkcji energii i rozluźnienia mięśni. Do pokarmów bogatych w magnez należą migdały, orzechy nerkowca, kakao, dorsz, jajka, figi, rośliny strączkowe.
Podsumowując
1. W swojej diecie stawiaj na większą ilość warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych.
2. Pij co najmniej 2-3 litry wody dziennie, podczas marszu pamiętaj o piciu wody.
3. W swojej diecie unikaj cukrów prostych, pochodzących ze słodkich przekąsek i napoi.
4. Nie podjadaj między posiłkami. Jeżeli jesteś bardzo głodny, to sięgnij po garść orzechów, owoców, warzyw, jogurty z niską zawartością tłuszczu i cukru.
5. Dostarczaj swojemu organizmowi odpowiednią ilość białka – jedz warzywa strączkowe, nabiał, jajka, chude mięso i ryby.
Dodaj swój komentarz