16 luty 2023
Ziemiączki - Pączki z ziemniakami - druga wersja przepisu
Po raz kolejny, dziele się zmodyfikowanym przepisem na pączki z ziemniakiami. Rewelacyjne pączki drożdżowe z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Pączki z ziemniakamina słodko są super puchate i delikatne. Smak ziemniaków nie jest wyczuwalny :)
Przepis:
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków(z obiadu)
- 600 g mąki pszennej typ 450
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 100 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki ciepłego mleka 2%
- dżem owocowy do nadziewania pączków-mały słoiczek
Ciasto drożdżowe oraz formowanie pączków
- Zrób zaczyn od razu w misce, do której dodasz resztę składników na ciasto. Ze składników na ciasto uszczknij po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 40 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić (w razie czego poczekaj jeszcze 10 minut). Dodaj resztę składników: mąka, zmielone i przestudzone ziemniaki, cukier, 4 żółtka jaj, masło, mleko. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut. Postępuj dalej tak samo, jak przy drożdżach suchych-patrz wyżej.
- Po tym czasie ciasto pięknie urośnie. Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jak widać na zdjęciu, ciasto jest lekko lepkie.
- Ciasto oprósz odrobiną mąki również od góry. Po oprószeniu mąką ciasto idealnie się wałkuje. Rozwałkuj je na grubość około 2-2,5 cm. Wykrawaczką o średnicy około 7,5 cm lub szklanką wycinaj pączki.
- Pączki układaj na desce lekko oprószonej mąką. U mnie wyszło ich 23, więc przyda się do tego duży blat lub szuflady z piekarnika. Ciasto po wycięciu (ścinki z ciasta, które zostały po wycinaniu poprzedniej partii) ponownie lekko zagniataj, wałkuj i wycinaj krążki. Pączki delikatnie posyp też mąką od góry, by podczas wyrastania nie przykleiła się do nich ściereczka. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Już po 10-20 minutach zauważysz jak pączki szybko rosną
- Podczas wyrastania pączków przygotuj sobie szeroki garnek, olej, ręczniki papierowe oraz cedzak do łowienia pączków. Nagrzej dobrze olej. Po umieszczeniu odrobiny ciasta w oleju powinno ono od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć skwierczeć. Olej może się nagrzewać nawet 10 minut i powinien osiągnąć temperaturę około 175 stopni.
- Na nagrzany olej kładź po kilka pączków. Nie kładź ich za dużo na raz. Pączki jeszcze rosną w garnku, więc powinny swobodnie w nim pływać. Smaż je na rumiano po około 3 minuty na stronę. Jeśli pączki za szybko się rumienią-zmniejsz moc palnika. Nie można ich za szybko wyławiać, ponieważ istnieje ryzyko, że będą w środku surowe. Każdą partię odkładaj na ręcznik papierowy i na kratkę do przestudzenia.
- Gotowe pączki wystarczy już tylko oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj swój komentarz